Zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek?

Het sollicitatiegesprek is het moment waarop jij jezelf persoonlijk kan bewijzen. Je hebt jezelf goed voorbereid en jij weet precies welke vragen je eventueel kunt verwachten. Maar dan spelen de zenuwen op.

Wij snappen dat een sollicitatiegesprek erg spannend kan zijn. Je moet jezelf immers face-to-face profileren tegenover de werkgever en ook nog als beste uit de bus komen.

Onderstaande momenten zijn enorm herkenbaar als je erg zenuwachtig wordt van een sollicitatiegesprek.

De verschillende stadia waar je doorheen gaat:

1. Je leest nogmaals alle informatie door die je verzameld hebt, want je wilt niks vergeten en alle gegevens bij de hand hebben.

2. Tijdens de reis er naartoe bedenk jij hoe het gesprek zal verlopen en of jij jouw geoefende strategie nog moet aanpassen. “Zal ik dan toch een smalltalk maken?”

3. Je bent onbewust zoveel met het sollicitatiegesprek bezig, dat je bij alles wat je ziet of hoort geconfronteerd wordt met het sollicitatiegesprek.

4. Je twijfelt aan je outfit keuze en of deze goed aansluit op de functie. Ben je niet underdressed of overdressed?

5. Je bekijkt nogmaals de uitnodiging die je per mail hebt ontvangen en oefent in je hoofd het het voorstelmoment. Het zal jou toch niet gebeuren dat jij de namen van jouw gesprekspartner(s) verkeerd uitspreekt?

6. Bij binnenkomst meld jij je bij de receptie. Je merkt dat jouw zenuwen erger worden, zodra je hebt plaatsgenomen op een toegewezen plek.

7. …en denkt bij elke persoon die jouw kant komt oplopen dat hij of zij jouw gesprekspartner is.

Don’t let the fear of what could happen, make nothing happen – Philip Rosenthal

8. De spanning die je voelt wanneer jouw gesprekspartner last minute wordt vervangen door zijn of haar directe collega. Is jouw voorbereiding voor niets geweest?

9. Je twijfelt of jij wel een goede eerste indruk hebt gemaakt bij het handen schudden. Was het een stevige of een slappe handdruk?

10. Van alle vragen die jij niet geoefend hebt, raak je in paniek. Want waarom stellen zij zulke lastige vragen waar jij niet direct een pasklaar antwoord op hebt?

11. Na afloopt baal je van dat ene antwoord dat je hebt gegeven. Want past het wel binnen de visie van de organisatie en heeft de werkgever nu geen verkeerd beeld van jou?

12. Ook al ging het gesprek goed, jij vond dat het beter kon. Jij focust je alleen op de dingen die in jouw ogen niet goed gingen.

13. Een sollicitatiegesprek kan nu eenmaal zenuwslopend zijn. Er wordt ook zoveel van jou gevraagd.

14. … maar uiteindelijk heb jij jezelf toch overtroffen! Punt!