Wat is een netwerk?

Voor een sollicitant is het belangrijk om op een positieve manier in beeld te komen bij potentiële werkgevers. Een netwerk kan hierin een aandeel in hebben. Een netwerk is kort gezegd een verzameling van vrienden, familie en kennissen die jou positief kunnen aanbevelen. Daarom is het voor sollicitanten belangrijk dat ze hun netwerk betrekken in hun sollicitatieprocedure.

Jouw netwerk inzetten

Dit kun je bereiken door jouw netwerk te vragen naar jouw positieve- en leerpunten en hoe jouw netwerk jou karakteriseert. Deze informatie kun je ook verwerken in sollicitatiebrieven, curricula vitae en social media accounts. Het is belangrijk om jouw netwerk zo ver te krijgen dat ze een positieve aanbeveling geven. Een netwerk kan zowel online als offline ingezet worden.

We don’t meet people by accident. They are meant to cross out path for a reason

Linkedin tijdens het netwerken

Linkedin is het online platform voor werkgevers en werkzoekenden om vacatures te delen en een netwerk op te bouwen. Door middel van een Linkedin profiel kan jij werkgevers aan jou linken. Zodra de desbetreffende werkgever een passende vacature online deelt, heb jij de mogelijkheid om direct te anticiperen. Daarnaast kun jij jouw online netwerk op de hoogte brengen dat jij werkzoekend bent. Zin kunnen jou dan eventueel op de hoogte houden van vacatures en in contact brengen met andere werkgevers.

STARR-Model

Het is wijs om verschillende mensen binnen jouw netwerk om hun mening en input te vragen. Zodoende heb je meer uitgangspunten en draagkracht om bepaalde situaties en werkzaamheden te onderbouwen. Dit kan van pas komen wanneer jij jouw werkervaring onderbouwd door middel van de STARR-Methode. Zie STARR-Methode voor meer informatie over deze sollicitatietool.