Een elevator pitch is een korte presentatie van ongeveer zestig seconden waarin jij een werkgever overtuigt waarom jij geschikt bent voor de functie. Je vertelt wie jij bent, over welke kwaliteiten jij beschikt, wat jouw werkervaring is en wat jij als nieuwe collega binnen een team of organisatie kan toevoegen. Daarnaast is een elevator pitch ook goed toepasbaar in een video-cv.

1. Waarvoor wordt een elevator pitch gebruikt?

Iemand binnen de marketing of sales, een ondernemer of een sollicitant kan gebruik maken van een elevator pitch. Als je bijvoorbeeld naar een banenbeurs of een netwerkbijeenkomst gaat is het handig om een elevator pitch paraat te hebben. Met een goede elevator pitch kan jij een potentiële werkgever kort maar krachtig vertellen wat jij te bieden hebt.

2. Waar komt de elevator pitch vandaan?

Een elevator pitch is vertaald een liftenpraatje. Het doel van deze korte presentatie is dat jij een potentiële werkgever weet te overtuigen van jouw kennis en kunde voordat de lift de juiste verdieping heeft bereikt en jullie beiden uitstappen.

 

Life’s a pitch, and then you buy.  – Billy Mays

3. Hoe kan ik een goede elevator pitch voorbereiden?

Een elevator pitch ligt in het verlengde van personal branding en de STARR-methode. Gebruik deze methodieken om jouw verhaal aantrekkelijk te maken. Typ of schrijf het verhaal eerst uit en oefen het door hardop te spreken. Je kunt een elevator pitch voorbereiden door zelf antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Wie ben jij?
  • Over welke kwaliteiten beschik jij?
  • Wat is jouw werkervaring?
  • Waar ben jij naar op zoek?
  • Welke toevoeging(en) breng jij mee?

4. Nerveus voor een elevator pitch?

Wees niet bang dat jouw pitch niet direct perfect is. Oefen het verhaal met het gebruik van een stopwatch. Wanneer je langer dan zestig seconden aan het woord bent, verkort dan jouw pitch en zorg dat het een goedlopend verhaal wordt. Pitch daarna in het bijzijn van een kennis en vraag om feedback. Zo zal jij een krachtige pitch samenstellen dat aantrekkelijk is voor een werkgever.