Misschien ben jij jouw functie ontgroeid, op zoek naar een nieuwe uitdaging of je wilt je laten omscholen. Er zijn verschillende redenen waarom iemand ontslag neemt. Om jouw werkgever op een nette manier te verlaten is het belangrijk om de juiste stappen te ondernemen.

 

 

1. Nieuw contract getekend? Dan pas mededelen!

Voordat jij jouw werkgever mededeelt dat jij elders verder gaat, is het belangrijk om zaken op orde te hebben. Hoe ver ben jij in gesprek met jouw potentiële nieuwe werkgever en heb jij al een contract getekend? Pas daarna kun jij nadenken over hoe jij jouw huidige werkgever benaderd over jouw plannen.

2. Benader het eindgesprek op een positieve manier

Jouw werkgever zal natuurlijk willen weten waarom jij vertrekt. Het is belangrijk om geen negatieve uitspraken te doen over de organisatie of jouw functie. Verwoord het op de juiste manier. Vertel bijvoorbeeld over de mogelijkheden en nieuwe uitdagingen die jij zult krijgen in jouw nieuwe functie of dat het werk passender is voor jouw huidige situatie.

3. Denk goed na over een eventuele tegenvoorstel

Het kan voorkomen dat jouw werkgever tijdens het eindgesprek komt met een tegenvoorstel. Dit kan een hoger salaris of hogere/nieuwe functie bevatten. Wijs het aanbod niet direct af. Het is belangrijk om jouw werkgever te laten weten dat jij over het voorstel gaat nadenken. Mocht jij het tegenvoorstel van jouw huidige werkgever accepteren, vraag je dan af wat dit zal betekenen voor de verhouding tussen jouw en de werkgever en jouw toekomst bij het bedrijf. Je wilde immers het bedrijf verlaten.

Of all the stratagems, to know when to quit is the best. – Diana Nyad

4. Zorg voor een ontslagbrief

Zorg ervoor dat jij na het gesprek met jouw werkgever een duidelijke ontslagbrief samenstelt. Geef hierin aan wat de reden is voor jouw vertrek, datum van laatste werkdag (zie opzegtermijn) en hoeveel vakantiedagen jij nog wilt opnemen of laten uitbetalen. Stuur hiervan een kopie naar jouw werkgever of de afdeling HR/Personeelszaken en vraag jij de brief ondertekend retour kan krijgen. Uiteraard hoort de brief ook jouw handtekening te bevatten.

5. Laat jouw werkzaamheden op de juiste manier achter

Rond jouw werkzaamheden op de juiste manier af. Wellicht zal er een collega jouw werkzaamheden overnemen. Dan is een goede overdracht vanzelfsprekend. Dit werkt voor zowel je collega als voor jezelf in jouw voordeel. Jij hebt jouw werk en overdracht naar behoren uitgevoerd. Dit zal dan wellicht in een later stadium van jouw carrière ten goede komen, wanneer deze werkgever gebeld wordt voor een referentie.

6. Licht jouw collega’s in over jouw vertrek

Zorg ervoor dat jij jouw collega’s tijdig en met de juiste informatie inlicht over jouw vertrek. Wellicht is de organisatie te groot om alle collega’s persoonlijk te spreken, dan is een interne mail een goed alternatief. Stel jouw collega’s op de hoogte van jouw vertrek, waarom je vertrekt, wat jouw nieuwe werkgever/functie gaat zijn en dat je iedereen wilt bedanken voor de fijne samenwerking.