Je wilt graag bij een specifieke werkgever aan de slag, maar er worden geen gerichte vacatures geplaatst? Dan biedt een open sollicitatie mogelijkheden.

Met een open sollicitatie solliciteer je op een niet bestaande vacature. Op deze manier heb je de mogelijkheid om een baan te vinden of te creëren die aansluit op jouw wensen en competenties. Maar hoe pak je dat precies aan?

 

1. Neem contact op met het bedrijf

Het is in eerste instantie belangrijk om te weten of het bedrijf daadwerkelijk geen vacatures open heeft staan of op korte termijn een vacature verwacht. Daarom is het belangrijk om eerst telefonisch contact op te nemen.

Wanneer je contact opneemt met het bedrijf, vraag je naar de naam van de juiste contactpersoon. Noteer zijn of haar voornaam en achternaam. Wanneer de persoon in kwestie niet aanwezig is, vraag dan of er een terugbelverzoek achtergelaten kan worden. Mocht je de contactpersoon wel aan de lijn krijgen, geef aan dat je interesse hebt om te solliciteren voor een specifieke functie. Vraag ook wat de eventuele verwachtingen zijn op gebied van toekomstige vacatures. Op deze manier weet je wat jouw kansen zijn.

2. Netwerken is belangrijk

Wanneer je graag bij een specifieke bedrijf wilt komen te werken, dan het is belangrijk om binnen deze organisatie een netwerk op te bouwen. Wanneer je op LinkedIn met werknemers vanuit het bedrijf bent gelinkt, word je sneller op de hoogte gehouden van eventuele vacatures. Wanneer je frequent contact hebt met deze contactpersonen, kunnen ze je ook aanbevelen. Door positieve referenties vergroot jij jouw kansen om te worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

3. Profileer jezelf en jouw kennis

Wanneer je een open sollicitatie stuurt, is het de kunst om niet te vragen naar een baan. Jij dient jezelf op basis van jouw werkervaring, competenties en kennis over het bedrijf te verkopen. Geef aan wat jij te bieden hebt en waarom jij van toegevoegde waarde bent voor de organisatie.

4. Verbreed je kennis over de organisatie

Voordat jij jezelf op de juiste wijze kan presenteren aan het bedrijf, moet jij je verdiept hebben in de organisatie. Op die manier kun je goed motiveren waarom jij graag bij de organisatie wilt komen te werken. Je kunt overeenkomsten tussen jouw persoonlijkheid, kennis en werkervaring en organisatie aanhalen. Denk goed na over jouw voorstel in de open sollicitatie en zorg dat jij daarmee op oriënterend gesprek mag komen.