Het ATS

Iedereen die in de afgelopen jaren heeft gesolliciteerd weet dat het indienen van een sollicitatie vaak via een website of online sollicitatieformulier verloopt. Dit is het zogenoemde Applicant Tracking System.

Wat doet het ATS?

ATS staat vertaald voor kandidaat-volgsysteem. Deze softwaretoepassing is een elektronische afhandeling van wervingsbehoefte waar veel recruiters gebruik van maken. Een kandidaat-volgsysteem verwerkt curriculum vitae’s die door recruiters gebruikt worden om actief nieuwe sollicitanten te werven. Vanuit jouw cv komen trefwoorden naar voren die door recruiters worden gebruikt voor een specifieke vacature.

Humans will always have the need for interaction and affection, which can never be replaced by robots – Deborah Lupton

Het sollicitatieformulier

Tijdens de invulling van het sollicitatieformulier wordt er naar termen gevraagd die jou als persoon en jouw werkervaring omschrijven. Deze sleutelwoorden worden tijdens de selectie door een Applicant Tracking System gescreend. Deze ATS selecteert curriculum vitae die op basis van de ingevulde termen het beste aansluiten op een vacature.

Om jouw cv door het ATS te laten komen is het noodzakelijk dat jouw cv zo volledig mogelijk aansluit op de gevraagde eisen vanuit de vacature. Daarom is het belangrijk om het cv zo overzichtelijk te houden en dat de gebruikte sleutelwoorden makkelijk te screenen zijn.