Ondanks dat de arbeidsmarkt is aangetrokken, krijgt een recruiter nog gemiddeld 50 sollicitaties binnen op een vacature. Dit zijn sollicitaties vanuit werkzoekenden, maar ook werkenden die bezig zijn met een carrièreswitch. De recruiter zal hierdoor zijn tijd efficiënt moeten indelen als het gaat om het screenen van binnengekomen sollicitaties. Onderstaande punten zijn belangrijk voor een recruiter om jouw cv binnen 30 seconden optimaal te kunnen screenen.

1. Benoemen van kernwoorden en functie-eisen

Om jouw cv voldoende te laten opvallen, is het van belang dat de kernwoorden die in jouw cv staan overeenkomen met de zoektermen uit de vacature. Laat jouw competenties en ervaringen dus voldoende opvallen.

2. Hanteer een chronologische volgorde

Jouw werkervaringen, opleidingen en cursussen moeten op chronologische wijze worden vermeld. Hierbij komt de meest recente werkervaring of opleiding bovenaan te staan. Daaronder kun jij jouw uitgevoerde taken puntsgewijs vermelden.

3. Het efficiënt inrichten van je personalia

Probeer jouw personalia zo overzichtelijk en efficiënt mogelijk te houden. Dit doe je door jouw persoonlijke gegevens onder elkaar te zetten. Dit geldt ook voor het vermelden van een profiel. Houd je profiel zo kort en bondig mogelijk. Hanteer ongeveer drie á vier regels.

The point of a cv is not to write a personal biography. The point is to sell YOU – Matthew Warzel

4. Vermeld een functietitel

Om duidelijk aan te geven naar welke functie jij solliciteert of welke werkervaringen jij bezit, is het handig om een functietitel onder jouw naam te vermelden. De functietitel moet overeenkomen met de werkervaring in jouw cv en de functie waarop jij solliciteert.

5. Gebruik de STARR-Methode

De steekwoorden en kernwoorden voor jouw cv, kun je uit jouw STARR-analyse halen. Je kunt deze informatie gebruiken, om jouw cv compleet te maken. Schrijf de STARR-analyse volledig uit, en gebruik de meest overeenkomende termen die ook in de vacature worden vermeld.

6. Gebruik maximaal twee A-4tjes.

Een overzichtelijk cv bestaat maximaal uit twee A-4tjes. Dit komt doordat de informatie in jouw cv, zo efficiënt mogelijk beschreven dient te worden. Een uitgebreide omschrijving van jouw werkervaringen en opleidingen komen terug in een sollicitatiebrief.