Wat is een bore-out?

De term bore-out zegt het al, uitgeput door verveling. Wanneer iemand geen voldoening haalt uit zijn werk, kunnen ze terecht komen in een bore-out.

Waardoor ontstaat een bore-out?

Routinematige werkzaamheden, te weinig werk en werkzaamheden die niet aansluiten op de interesses, zijn de hoofdzaken waarmee mensen te maken hebben die in een bore-out zitten. Ze negeren de eerste tekenen van verveling en merken langzamerhand dat zij steeds minder motivatie hebben. Ze vullen hun werktijd op met andere bezigheden dan het daadwerkelijk uitvoeren van hun functie.

Het verschil tussen een burn-out en een bore-out?

Bore-out ontstaat door verveling in het werk. Een burn-out ontstaat doordat je een langere tijd overmatig boven je eigen kunnen hebt gefunctioneerd. Zowel een bore-out als een burn-out is een signaal dat je niet op je plek zit. Je zult samen met jouw leidinggevende moeten gaan kijken of het haalbaar is dat je meer of andere werkzaamheden gaat verrichten. Is hier intern geen plek voor? Dan zal er extern gezocht moeten worden.

My job didn’t give me what I was looking for, so I created my own job – A. Einstein

Hoe kom je uit een bore-out?

Zodra je merk dat je steeds meer last krijgt van concentratieproblemen, is het belangrijk om direct stappen te ondernemen. Het is namelijk er lastig om uit een bore-out te komen, zodra je er eenmaal in zit. Voordat je stappen onderneemt, moet je bij jezelf nagaan of je in een bore-out zit en wat hiervan de aanleiding is.

Welke vragen kun jij jezelf stellen?

  • Wat vind jij van jouw werk?
  • Hoe vind jij dat de werkprocessen in de organisatie zijn geregeld?
  • Wat verveelt er jou precies?
  • Waar zie jij jezelf over 10 jaar?
  • Als jij iets aan je werk kunt veranderen, wat zou dat dan zijn?