Wat is een assessment?

Wanneer je gaat solliciteren of van functie wilt veranderen, kan het nuttig zijn om een assessment te maken. Tijdens een assessment beantwoord je vragen over een bepaald onderwerp. Dit kan zijn over je persoonlijke ontwikkelingen, interesses of competenties. Wanneer alle vragen zijn beantwoord komt er een advies uit.

De verschillende assessments

Er zijn veel verschillende websites en bedrijven die assesments aanbieden. Eén van deze initiatiefnemers is 123test.nl. Op deze website kun je verschillende loopbaanassessments en studiekeuzetesten vinden.

Welke testen zijn er?

Doordat er verschillende testen zijn moet je allereerst voor jezelf bepalen wat je wilt gaan testen. Zit je niet in de juiste functie, niet bij de juiste organisatie of wil je graag een studie volgen? Deze testen kunnen jou meer inzicht geven:

Wat zegt een testresultaat?

Een assessment test jou op jouw kennis, interesse en vaardigheden. Op basis hiervan zal je een advies ontvangen met beroepen of studies die aansluiten op jouw antwoorden. Echter, hoeft een assessment niet direct doorslaggevend te zijn.

Wat als ik niet tevreden ben met het advies?

Nadat je een test hebt gemaakt en je hebt jouw testresultaten ontvangen, kun je deze bespreken met een loopbaanadviseur. Het kan voorkomen dat je niet tevreden bent met het resultaat. Zeker wanneer het een advies bevat die niet aansluit op jouw persoonlijke wensen. Wanneer dit voorkomt kun jij jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waarom ben ik niet tevreden met het resultaat?
  • Kan ik mijzelf vinden in het advies?
  • Zijn er vragen die onjuist heb beantwoord?
  • Verwacht ik met dit beroep of studiekeuze een duurzame toekomst op de arbeidsmarkt te hebben?
  • Als ik het assesment nogmaals maak, zal dit dan invloed hebben op het advies?