Image
Een sollicitatiebrief is een onderbouwing van jouw competenties en vaardigheden die jij hebt opgesomd in een curriculum vitae. Door een sollicitatiebrief geeft jij de werkgever de gelegenheid om jouw werkervaring uitgebreid te beoordelen en of deze voldoende aansluit op de vacature-eisen. Een goed curriculum vitae moet de werkgever aanleiding geven om jouw sollicitatiebrief te willen lezen. Jezelf op de juiste manier te verkopen in een sollicitatiebrief of motivatiebrief wordt Personal Branding genoemd. Door jezelf in een sollicitatie te verkopen als merk zal er voor zorgen dat de werkgever jou sneller herinnert. Drie verschillende brieven Tijdens een sollicitatieprocedure kun je kiezen voor drie verschillende briefsoorten. Je hebt de open sollicitatiebrief, de gerichte sollicitatiebrief en de motivatiebrief.

Motivatiebrief

Een motivatiebrief schrijf je gericht op een openstaande vacature waarbij jouw enthousiaste en drijfveer de overhand hebben. Hierin motiveer jij waarom je graag voor de functie in aanmerking wilt komen, waarom de organisatie jou aanspreekt en waarom jij verwacht geschikt te zijn.

Open sollicitatie

De open sollicitatiebrief schrijf je ondanks dat er geen zichtbare vacature is. Je hebt minder houvast qua functie-eisen, dus maak jij in een open sollicitatie je enthousiasme kenbaar voor een bedrijf. Dit betekent dat jij jezelf in de brief verkoopt op basis van jouw gedrevenheid en dat jij vanwege bepaalde kennis en branche-ervaring verwacht een toegevoegde waarde te zijn voor de werkgever.

Gerichte sollicitatiebrief

De gerichte sollicitatiebrief schrijf je op basis van een openstaande vacature. Je schrijft gericht hoe jouw werkervaring, opleidingen en cursussen, die jij omschreven hebt ik jouw curriculum vitae, aansluit op de vacature-eisen en organisatiedoelstellingen.